31 augustus 2023

Excursie Pannenhoef vakantieactiv

Op zaterdagmiddag 26 augustus hebben we onder begeleiding van natuurgids Ad de Klerk een leerzame en zeer interessante wandeling gemaakt over de Lokker in natuurgebied de Pannenhoef.

In het begin wandelden we langs de rand van de Lokker en zagen het forse hoogteverschil tussen de landbouwgrond aan de ene kant en de ongerepte natuurgrond aan de andere kant van het pad. En in de laagte stond het voormalige huis met uitspanning van de gebroeders Kamp. Het Lokkerven, de toenmalige zwem en vaarvijver, liep door het graven van een afvoer naar de Bijloop grotendeels leeg en de recreatiemogelijkheden aan het ven verdwenen. De gebroeders Kamp gingen mede hierdoor failliet.

Slechts 2 dagen per jaar mogen bezoekers het afgesloten terrein van de Lokker bezoeken en wij waren zaterdag de gelukkigen. Hierdoor wordt de rust in dit gebied minimaal verstoord, waardoor er veel meer dieren, vooral vogels, in dit gebied verblijven. Natuurgebied de Pannenhoef is verder wel het hele jaar te bezoeken, al zijn bepaalde gebieden enigszins moeilijk betreed baar. De Pannenhoef, voorheen aangeduid als Arensberg, is een natuurgebied met ruim 700 ha groot bos, vennen en bloemrijke weilanden, in eigendom van de Stichting Brabants Landschap. De Lokker is daarbinnen een van oudsher waterrijk gebied waar de natuurlijke watergang de Bijloop (bieloop in de volksmond) doorheen slingerde. Door kanalisatie van de Bijloop en door het leeg laten lopen van het Lokkerven, dreigde dit gebied te verdrogen. Door herstelwerkzaamheden eind vorige eeuw heeft de Bijloop weer zijn oorspronkelijke loop gekregen en probeert men het gebied dat dreigde te verdrogen weer natter te maken. Dichtgeschoven vennen zijn weer afgegraven, maar de oude situatie is nog niet voldoende hersteld. Vandaar dat met stuwen de waterstand nog verder verhoogd gaat worden om droogvallen van de vennen, waaronder het voormalige Lokkerven, zo veel mogelijk te voorkomen.

Tijdens onze wandeling door het gebied zagen we o.a. Konikpaarden, roodbrand- en Galloway runderen, een reetje, vele kleine kikkertjes en allerlei bomen, struiken, planten, paddestoelen en mossen, die niet overal meer voorkomen.

In de Zwarte schuur genoten we van de koffie en thee met wat lekkers en werd er film vertoond van het dierenleven, o.a. van broedende haviken en andere vogels. De film over de historie van het ontstaan van het landschap en de winning en het vervoer van turf in onze omgeving haperde helaas.
Daarvoor moeten we een keer terugkomen naar de Zwarte Schuur, die elke 3e zondag van de maanden maart t/m september hiervoor geopend is. Tevens kan dan het op ouderwetse wijze bakken van brood in het naastgelegen bakhuis, dat vroeger ook nog als boswachterswoning in gebruik geweest is, bekeken worden. De smaak en structuur van de verschillende gebakken broden, die men dan kan verkrijgen, is volgens mensen die het geproefd hebben van uitstekende kwaliteit. Een reden te meer voor een bezoek in de toekomst.

Hierna gingen we na een leerzame en leuke middag, een mooie ervaring rijker, weer tevreden naar huis.

Wim van de Sanden

–> Klik hier om de foto’s van deze activiteit te bekijken