Op donderdag 20 juli hebben we een interessante en gezellige dagexcursie gemaakt naar Oud Gastel en Oudenbosch. Met de fiets vertrokken we met z’n allen omstreeks 9 uur in een rustig tempo naar het Mastboomhuis in Oud Gastel waar we omstreeks 10:30 uur ontvangen werden met koffie en een ouderwetse krakeling. We kwamen in een woning waarin sinds 13 november 1999, de overlijdensdatum van Henry, niks meer veranderd of verplaatst was. En de woning, meubels, tapijten, (aan)kleding etc. zodanig geconserveerd was dat Henry zich bij terugkeer weer onmiddellijk volledig thuis zou voelen. De getoonde film met gesproken tekst van vooral foto’s uit het leven van burgemeester Anton Mastboom, zijn Belgische echtgenote Mastboom-Brosens en hun zoon Henry Mastboom gaf ons een duidelijk beeld van de geschiedenis van deze familie. Vooral het leven van Henry, zoon uit een burgemeestersgeslacht en voorbestemd om ook burgemeester van Oud Gastel te worden, werd duidelijk geschetst en getoond. Het feit dat hij heel beschermend opgevoed werd en het niet gekozen worden als burgemeester door de Gastelse bevolking hebben zijn verdere leven grotendeels bepaald. Hij leefde erg teruggetrokken als vrijgezel en ondanks zijn grote rijkdom was hij ook erg zuinig met geld uitgeven. Na de zeer interessante film werden we in drie groepen rondgeleid door gidsen die Henry nog gekend hadden of zelfs nog verzorgd hadden in zijn laatste levensjaren. In de woning staan, en liggen in de vele (brand)kasten, ook nog allerlei spullen die al tientallen jaren niet gebruikt werden. De excursie gaf ons een verrassende en bijzondere inkijk in het leven van deze burgemeestersfamilie en vooral in het enigszins tragische leven van Henry Mastboom.
Ons bezoek aan het Mastboomhuis was om allerlei redenen ruim een uur uitgelopen waardoor de lunch in Oudenbosch bij Brasserie “Bij Wit” zeer welkom was.
Direct na de lunch zijn we naar het Arboretum in Oudenbosch gegaan. Deze 4 ha grote verzameling van ruim 2500 bijzondere bomen en planten is gelegen in de voormalige kloostertuin van de broeders van Saint Louis. Hier kregen we, verdeeld over 2 gidsen, uitleg over de bomen en planten die daar groeien. Het arboretum is zo aangelegd dat bomen en plantengroepen die uit dezelfde werelddelen komen bij elkaar geplant zijn. Bijzonder is de verzameling paardenkastanjes waarvan 60 variëteiten in de tuin staan. Uitgelegd werd ons o.a. waarom bepaalde bomen en planten bij elkaar staan, het beste gedijen in droge of natte omstandigheden en/of op zonnige of beschutte plaatsen. Getoond werd waarom bepaalde bomen goed of minder goed bestand zijn tegen aantasting van zoogdieren en/of insecten. Voor de geïnteresseerden een zeer leerzame middag en voor allen een mooi beeld van wat er groeit en bloeit in Nederland en de rest van de wereld. En tevens toont deze groene oase midden in het centrum van Oudenbosch een tastbare herinnering aan het rijke roomse leven met zijn grot, heiligenbeelden en kloostergebouwen. De boomkwekers uit Oudenbosch en omgeving hebben samen met landschapsarchitect Anton van Rooijen bijgedragen aan het ontstaan en de vormgeving van het arboretum.
Daarna keerden we, iets later dan gepland, rond 16:30 uur weer voldaan terug naar Sprundel.
Wim van de Sanden